Blaty

Blaty drewniane – to stylowy wystrój wnętrza kuchni czy łazienki, wynikający z oryginalnego usłojenia czy odcienia. Przy odpowiedniej impregnacji zyskują dużą odporność na wilgoć oraz na uszkodzenia mechaniczne. Lakierowane blaty są łatwe w konserwacji i utrzymaniu czystości oraz nie zmieniają naturalnego koloru drewna. Lakier jest jednak mało odporny na ścieranie i wysoką temperaturę. Lepszym wyborem okazują się oleje do drewna, które wnikają znacznie głębiej w jego powierzchnię, dzięki czemu drewno zachowuje także swoją naturalną strukturę, a z biegiem czasu nabiera nieco ciemniejszy odcień. Ważna jest codzienna pielęgnacja, choćby poprzez przecieranie wilgotną ścierka z niedużą ilością płynu np. do naczyń.  Bez względu na to, jak wytrzymały gatunek drewna wybierzemy, powinniśmy pamiętać, że bezpośrednio na drewnianym blacie nie powinniśmy kroić ani siekać produktów, a także stawiać gorących przedmiotów.

Popularne wśród naszych klientów blaty:
– Dębowe, idealne do stosowanie w kuchni i łazience, charakteryzujące się dużą twardością i stabilnością,
– Jesionowe, o dużej twardości i jasnym odcieniu, podatne na na barwienie,
– Bukowe, z charakterystycznym usłojeniem, o żółtym odcieniu,
– Teak, drewno egzotyczne charakteryzujące się niską nasiąkliwością i oryginalnym usłojeniem.


Blaty Egger – wykonane są z surowych płyt, z doklejonym laminatem. Dzięki trwałości laminatu są często wykorzystywane jako blaty robocze w kuchni. Można dopasować je do frontów i korpusów mebli, cokołów i paneli wnękowych. Można też przełamać całość, dodając nieco koloru dzięki np. otwartym półkom.  Ich dużą zaletą jest wysoka odporność na ścieranie i zadrapania a także wytrzymałość. Są bezpieczne dla żywności.
Kolekcja blatów roboczych Egger  swoją unikalność zapewnia poprzez zastosowanie szerokiej gamy kolorów – od klasycznych drewnopodobnych poprzez zupełnie nowoczesne wzory.